ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ: Ιδρυτικό μέλος της ΑΕΚ και πρώτος της πρόεδρος.


Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (1871-1941) ήταν Έλληνας πολιτικός ενταγμένος στο Κόμμα των Φιλελευθέρων, δημοσιογράφος και πρώτος πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Γεννήθηκε το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και την Ιταλία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1904 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Πρόοδος», ο πατριωτικός χαρακτήρας της οποίας του στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις.


Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1924 μαζί με άλλους Κωνσταντινοπολίτες ίδρυσαν την ΑΕΚ και ο Σπανούδης έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου σωματείου.


Ήταν παρών στη συνάντηση της 13ης Απριλίου 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών Λουξ του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» με σήμα τον δικέφαλο αετό. Ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ αμέσως μετά και παρέμεινε στη θέση του έως το 1932, οπότε παραιτήθηκε για να πολιτευθεί.

Δική του ήταν η ιδέα, να είναι ο Δικέφαλος Αετός το έμβλημα της ομάδας. 


Ο διαπρεπής δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Σπανούδης,  ως ιδρυτής με άλλους και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, πρόσφερε πολλά στην ομάδα  μαζί με τον προσφυγικό Ελληνισμό. 

Επίσης με παρέμβαση του στον Βενιζέλο παραχωρήθηκε  από την  κυβέρνηση χώρος για την δημιουργία Σταδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και επί των ημερών του η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, νικώντας στο τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης  με 5-3. 


Το 1932, παραιτήθηκε για να πολιτευθεί και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό  ως παράγοντας και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενώ μεγάλος ήταν ο αγώνας του υπέρ των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Πέθανε στις 24 Απριλίου του 1941 στην Αθήνα, τρεις ημέρες προτού οι Γερμανοί καταλάβουν την Ελληνική Πρωτεύουσα.

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ