Α.Ε.Κ Πρωταθλήτρια 1940
ΜΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ
Ο Νεγρεπόντης είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1897, ασχολήθηκε από νεαρός με το ποδόσφαιρο και κέρδισε τρία πρωταθλήματα στην Πόλη, φορώντας τη φανέλα της Φενέρ. Ιδρυτικό μέλος του Πέρα Κλουμπ με το οποίο πήρε ένα ακόμη τίτλο, όταν έγινε η μικρασιατική καταστροφή, βρέθηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε μπάλα σε δυο ομάδες (Παρί και Ντουέ) πριν αποφασίσει να μετακομίσει αργότερα το 1926 οριστικά στην Ελλάδα.
Ο Νεγρεπόντης έφτιαξε μια σπουδαία ομάδα, στηριζόμενος σε νέα παιδιά, που ζούσαν στις προσφυγικές γειτονιές, γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όλοι οι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είχαν γεννηθεί είτε στην Μικρασία, είτε στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι πλην ενός, του Κώστα Βασιλείου, που ήταν Κύπριος, είχε στεφθεί πρωταθλητής με το ΑΠΟΕΛ και το 1936 είχε πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ.
Η ΑΕΚ ήταν από την αρχή του πρωταθλήματος 1939-40 το μεγάλο φαβορί. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, μπορούσαν να την απειλήσουν κι όπως παραδεχόταν ο Τύπος, η "Ενωση" ήταν η μόνη ομάδα της χώρας που σημείωνε πρόοδο
Η ξέφρενη πορεία της ΑΕΚ ξεκίνησε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ όταν πήρε την πρώτη θέση με περίπατο! Η "Ενωση" πέτυχε 14 νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές, συγκέντρωσε 42 βαθμούς και άφησε πίσω της τον Παναθηναϊκό κατά οκτώ βαθμούς και τον Απόλλωνα Αθηνών κατά 11.
Αλλά και στη δεύτερη φάση, του πρωταθλήματος στο νότιο όμιλο δηλαδή, πάλι παρέλαση έκανε η ΑΕΚ. Στους 14 αγώνες που έδωσε, έχασε μόλις μια φορά (από τον Ολυμπιακό εκτός έδρας με 3-2) και νίκησε σε όλα τα άλλα! Νίκησε τους "ερυθρόλευκους" στο γήπεδό της με 3-2, έκανε δυο νίκες επί του Παναθηναϊκού (1-0 στη Φιλαδέλφεια, 4-0 στη Λεωφόρο!), έριξε τεσσάρες σε Εθνικό και Απόλλωνα και έκανε ρεκόρ (7-2) κόντρα στην Προοδευτική.
Με 13-1 και 40 βαθμούς η ΑΕΚ δεν μπορούσε να χάσει ούτε αυτή την πρωτιά. Ο Ολυμπιακός ήταν έξι βαθμούς πίσω και ο Παναθηναϊκό οκτώ. Η υπεροχή της "Ένωσης" δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν σε Αθήνα και Πειραιά
Για να πάρει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα η ΑΕΚ έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ. Οι δυο τελικοί έγιναν στις 9 Ιουνίου (στη Φιλαδέλφεια) και στις 16 του ίδιου μήνα (στο γήπεδο του Συντριβανίου στη Θεσσαλονίκη).
Η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε αρκετά στον πρώτο αγώνα όταν λύγισε την αντίσταση του ΠΑΟΚ με ένα πέναλτι του Βασιλείου στο 53ο λεπτό. Οι Θεσσαλονικείς, μάλιστα, προηγήθηκαν 2-0 στον επαναληπτικό με σκόρερ τους Καλογιάννη (17' ) και Φερούτσο (20') αλλά ο Μαρόπουλος με δυο γκολ στο 38 και 49 ισοφάρισε σε 2-2, με τους Χατζησταυρίδη στο 54' και τον Γάσπαρη στο 59', έφτασε στο 4-2 πριν ο Ιωαννίδης μειώσει στο 70 στο τελικό 4-3.
Οι Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος και Βασίλης Μανέτας ήταν συνήθης ενδεκάδα που χρησιμοποιούσε ο Νεγρεπόντης, ενώ οι Ρίμπας, Κουτσουλιέρης, Φίλης, Σέλτσικας, Κοκότσης, Κυτίδης και Μαρκόπουλος αποτελούσαν το εφεδρικό υλικό του ρόστερ.
Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (και του πρωταθλήματος) με 19 γκολ.
Αυτή η ΑΕΚ πολύ δύσκολα θα έχανε τον τίτλο και την επόμενη σεζόν. Οι ίδιοι παίκτες, ο ίδιος προπονητής, με τα δυο πρωταθλήματα στο παλμαρέ τους είχαν τον πρώτο λόγο. Ο πόλεμος σταμάτησε τα πάντα (στη διάρκεια της κατοχής κατά διαστήματα γίνονταν ποδοσφαιρικοί αγώνες, όχι όμως σε οργανωμένο επίπεδο)
Η "Ενωση" μετρούσε τρεις νίκες στο πρωτάθλημα της Αθήνας, όσες και ο Ολυμπιακός σε εκείνο του Πειραιά. ΠΑΟΚ και Άρης μοιράζονταν την πρώτη θέση στη Θεσσαλονίκη, πριν η Βέμπο αρχίζει να τραγουδάει "κορόιδο Μουσολίνι".
Ο ΞΑΝΘΟΣ ΑΗΤΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κορυφαία προσωπικότητα εκείνης της ΑΕΚ ήταν ο Κλεάνθης Μαρόπουλος και πρώτος σκόρερ με 19 γκολ. Ένας δεινός σκόρερ της εποχής, ο "ξανθός αητός" όπως ήταν το προσωνύμιο του και ένας από τους θρύλους της "Ένωσης" την οποία υπηρέτησε 18 χρόνια (1934-52) με την απαραίτητη βέβαια διακοπή, λόγω του πολέμου και της κατοχής.
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Δ. Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Μαρόπουλος, Χατζησταυρίδης, Χριστοδούλου, Κουτσουλιέρης.
Πρώτος σκόρερ: Κλεάνθης Μαρόπουλος: 19 γκολ (17 στον όμιλο και 2 στο διπλό τελικό).
ΠΗΓΗ: news247.gr
Δημοσίευση σχολίου